Azie & Oceanie
Comments 2

#9 Australië: brekkies, wallies en Tassie

Korte broeken, mensen die Engels spreken, de ‘gezellige’ Chinese chaos die compleet ontbreekt, en een halve populatie die op flipflops loopt; waar ben ik beland? Australië, again! Inmiddels ben ik een paar weken Down Under en wel weer bekomen van mijn tweede cultuurshock van de reis. Toch even wennen om, na bijna drie maanden over land door Azië te hebben gereisd, na elf uur vliegen ineens in een westers land te zijn. Een beetje als thuis en ook weer totaal niet, met hun brekkies, wallies, Tassie en Lilly Pilly Gully.

Brekkies in Sydney

Na twee dagen acclimatiseren in Sydney (lees: enorm goed – en veel!- ontbijten, koffiestops maken, shorts aantrekken, luieren in de zon) hebben we het campertje opgehaald voor onze rit via Melbourne, Tasmanië en the Great Ocean Road naar Darwin.

hitop-campervan-toyota-roadtrip-australie

Wallies en walvissen

De eerste stop is Booderee National Park, waar ik ’s ochtends wakker word van scharrelende wallaby’s (veel leuker om de eerste levend te zien dan dood langs de weg tijdens mijn vorige trip naar Australië ;)) en daarna een rondje langs het strand loop.

strand-booderee-national-park-australieDan door naar Eden, wat in november dé spot is om op een boot te stappen op zoek naar walvissen. En of! Na een paar schuwe moeder-en-kind-koppels te hebben gezien, die we snel weer met rust laten, krijgt de boot een escorte van een aantal blije dolfijnen, worden we uitgezwaaid door een zeehond en zien we later nog een speelkwartiertje van twee jonge walvissen die een wedstrijdje lijken te doen wie het vaakst en hoogst uit het water kunnen springen. Super!

Van Eden naar Walhalla

Het ene paradijsje ruilen we in voor het andere: vanuit Eden rijden we door naar Walhalla (echt waar), met een kort uitstapje naar Raymond Island om koala’s te spotten. Gelukt! Walhalla is een oud mijnersdorpje in een pittoreske (of paradijselijke?) setting, leuk om ’s middags een uurtje doorheen te slenteren. Iets minder paradijselijk was de regen die begin van de avond inzette en niet meer stopte.

walhalla-australie

‘The Prom’ en Lilly Pilly Gully

Daarna staat het meest zuidelijke puntje van mainland Australië op het programma: Wilsons Promotory, ofwel ‘The Prom’. Een mooi, ruig natuurpark waar we een aantal mooie wandelingen maken, waaronder één met de mooiste naam ooit: Lilly Pilly Gully Nature Walk. Probeer het maar eens hardop te zeggen zonder te glimlachen. Alleen daarom zou ik ‘m lopen.

De ferry naar Tassie

melbourne-street-art-australieOndertussen krijgen we wel een voorproefje van wat kouder en natter weer als we richting Melbourne rijden. De dag in Melbourne zelf is het nog stralend weer, maar eenmaal op de boot sleept een gure herfststorm achter ons aan.

 

spirit-of-tasmania-in-haven-melbourneDe eerste dagen op Tasmanië zijn niet veel beter, dus passen we de route op Tassie een beetje aan. Wine Glass Bay slaan we over vanwege de regen en we rijden meteen door naar Hobart, de hoofdstad van het eiland. De regen klettert onophoudelijk en in gestaag tempo door, dus we zien vooral één koffietentje van Hobart heel goed. De volgende dag rijden we naar de Tasman Peninsula en ik moet zeggen, wat me in Kirgizië niet lukte in de stromende regen, krijgt Tassie wel voor elkaar. Ook al is het nog steeds putweer, zelfs dan is het kleine eiland prachtig. Glooiende, felgroene heuvels met donkere bomen, soms weidse valleien en dan weer dichtbegroeide bossen met rode boomkruinen.

groene-velden-en-donkere-wolken-tasmanie

Overal wombats

Na de peninsula overnachten we in Mount Field National Park en in de dagen die ons nog resten op dit mooie eiland rijden we via Strahan naar Cradle Mountain NP, dé highlight van Tasmanië. Het klaart ook nog eens op, we zien wombats in overload (levend!), de blauwe lucht accentueert de gele grashalmen supermooi, wat wil je nog meer 🙂

De laatste dag op Tassie is een relaxt roadtripdagje. Beetje langs de noordwestkust rijden, stoppen bij pittoreske plaatsjes als Stanley en mooie baaitjes zoals die van Wynyard. Bijna op de helft van de tijd die we voor Australië hebben uitgetrokken, en tijd voor de tweede helft van deze roadtrip: via the Great Ocean Road naar Adelaide, dwars door de outback naar Alice Springs met als eindbestemming voor onze camper: Darwin.

Wordt vervolgd!

wynyard-baai-tasmanie

 

Advertisements

2 Comments

  1. Pingback: #10 | Not by the travel book

  2. Pingback: #10 Outback: een föhn, sauna en koelkast | Not by the travel book

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s