Azie & Oceanie, Reisverhaal
Leave a Comment

#6 Herfst en winter in Kirgizië

Ik zal eerlijk zijn. Kirgizië was geen liefde op het eerste gezicht. Chagrijnige douanebeambten die onder het mom van ‘administratieve kosten’ zelf hun dertiende maand bij elkaar scharrelden, dorre heuvels, regen, het eerste dorpje -Sary Tash- was een enorm tochtgat, regen en regen. En toen…sneeuw!

Na een (voorlopig) laatste overnachting in een homestay reden we via Osh naar Arslanbob. Arslanbob is heel mooi, maar ingepakt onder een zware mistdeken en met een onophoudelijke miezer is het toch alsof je kniediep in de rotzooi van een notoire verzamelaar staat en je door de rommel ‘heen probeert te kijken’. Mij lukte het even niet.

Plaatselijke winter

berpas-naar-bishkek-kirgizieTot…in het tijdsbestek van een uurtje de miserabele herfst omsloeg in hartje winter. Op de eerste bergpas richting hoofdstad Bishkek kwam halverwege de sneeuw met grote vlokken uit de lucht. Of het de change of scenery was, of de schaapjes die snel naar beneden draafden, wie zal het zeggen, maar mijn moeizame verhouding met Kirgizië smolt als sneeuw voor de…juist. En ook nog eens perfecte sneeuw ook voor een sneeuwbal 😉 Gelukkig beschikken wij over een prima chauffeur en een auto die doet denken aan een monstertruck, want zowel bergpas op als af hebben we een aantal verkeersopstoppingen via de berm moeten omzeilen. Kleine auto’s zonder 4×4 in de slip, vrachtwagen geschaard, het waren een paar spannende uurtjes.

De Alpen van Ala-Archa

Gelukkig bracht de volgende ochtend goed nieuws: een stralend zonnetje en een friskoude lucht. ’s Ochtends stond het nabijgelegen natuurpark Ala-Archa op de planning, en echt, de timing had niet beter gekund. Door de neerslag van de afgelopen dagen was de smog verdwenen en kon je de mooie bergpieken van dit gebied al vanuit de stad zien. Eenmaal dichterbij werd het nog beter, gele herfstbomen, groene dennenbomen en scherpe bergtoppen met een vers laagje sneeuw. Wauw!

ala-archa-entree-kirgizieala-archa-toegangsweg-kirgizie

Chon Kemin en Karakol

Na twee dagen in de hoofdstad ging de rit verder naar de Chon Keminvallei, waar we in tweeënhalve dag ook allerlei wandelingen hebben gemaakt. Iets minder spectaculair, maar toch zeker de moeite waard.

huis-in-chon-kemin-vallei-kirgiziekirgizie-auto-chon-kemin  chon-kemin-vallei-kirgiziepaarden-in-chon-kemin-valley-kirgizie

En dan, Karakol. Een stadje net iets voorbij het meer Issyk Kul. Mooi van lelijkheid, zie de foto’s hieronder.

kerk-karakol-kirgizie winkels-in-karakol-kirgizie    karakol-huizen-kirgizie

Grote pluspunt van Karakol is de natuur in de omgeving. Op weg naar onze volgende homestay in Bokonbaev reden we eerst door en langs waanzinnig mooie en heel uiteenlopende landschappen. Oordeel zelf!

djetzy-ogul-kirgiziekarakol-bergen-kirgizie  natuur-karakol-kirgiziefairytale-canyon-kirgizieEn dan vandaag aangekomen in Naryn, onze laatste tussenstop voor we morgen de grens met China oversteken via de (naar het schijnt) prachtige Torugartpas. Dan laten we Centraal Azië achter ons en begint een nieuw deel van de reis: al treinend naar Beijing!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s