Afrika & Midden-Oosten, Reisverhaal
Comments 3

#2 Highlights van Iran

Shrine Shiraz by night Iran

Voor een land met zo veel bezienswaardigheden, is het toch wel bijzonder dat één van de absolute hoogtepunten van Iran voor mij de Iraniërs zelf zijn. Ik zou elke dag een epistel kunnen schrijven vol voorbeelden van hun gastvrijheid, behulpzaamheid en oprechte nieuwsgierigheid. Tussen Esfahan, het kleine Yasuj, dichtersstad Shiraz, de bergen en de woestijn ontmoette ik deze week mr. Nosejob, mr. Magical en mr. President; de highlights van Iran! 

Esfahan en mr. Nosejob

Jameh moskee Esfahan bezienswaardigheid Iran Bezienswaardigheid historische brug van Esfahan IranHighlights Esfahan, the square iran blog

In Esfahan ga ik elke avond even naar het grote plein. De sfeer is er zo relaxt, de mensen zo vriendelijk en de gebouwen in het laatste daglicht zo mooi. Verder lopen we naar de bruggen van de stad, die er nu wat vreemd bijliggen in een drooggevallen rivier, de Jamehmoskee en het paleis. Op zondag vertrekken we met onze hippe chauffeur die net een nosejob heeft laten doen (strategisch geplakte pleisters op zijn neus) richting Shiraz. In Iran is deze cosmetische ingreep enorm populair onder vrouwen én mannen. Hoewel, de volgende ochtend twijfel ik aan de echtheid van zijn ingreep als hij aan het ontbijt zonder plakkers verschijnt. Just for show? Uurtje later zitten ze er weer keurig op als ik mr. Nosejob via de achteruitkijkspiegel een goedemorgen wens.

Yasuj en mr. President

de stad Yasuj in IranYasuj is niet meer dan een tussenstop op weg naar Shiraz. Op het eerste oog lijkt er niet veel te beleven, en op het tweede blijkt dat te kloppen. Totdat…de receptioniste vertelt dat de president van Iran, mister Rohani, op zijn provinciale tour vanavond in Yasuj verblijft. Als niet veel later een kleine politiemacht zitting neemt in het hotel, heb ik goede hoop de man eens in het echt te zien. Maar helaas. Geen Rohani gezien die avond, of aan het ontbijtbuffet de volgende ochtend.

Margoonwatervallen

Margoon watervallen in IranVia het Zagrosgebergte rijden we naar Shiraz. Onderweg stoppen we bij de Margoonwatervallen, een populaire plek voor Iraniërs om wat te koetelen met het weinige water dat er is. Hoe dat gaat? Het hele gezin gaat in een meertje -niet veel groter dan een hottub- peddelen in een rubberbootje.

Shiraz en de koning

Kruiden op de bazaar Shiraz, Iran Fort in Shiraz IranShrine by night in Shiraz, Iranvrouwengedeelte shrine in Shiraz Iran vrouw in de shrine van Shiraz, Iran

In 2,5 dag verkennen we de stad van de dichters: Shiraz. We bezoeken het mausoleum van dichter des vaderlands Hafez, de prachtige shrine van de broer van de achtste Emam oftewel de zoon van de zevende Emam oftewel Koning van het Licht (volg je het nog?), de bazaar, het fort van Karim Khan en het paviljoen van Naranjestan.

Bavanat en mr. Magical

homestay in Bavanat, Iran

En dan is het tijd voor wat berglucht. Eindelijk! De steden zijn supermooi, maar écht op reis ben ik pas in de natuur. Ik ben gewoon meer fan van landschappen, stilte en natuur 🙂 Via de ruïnes van Persepolis en de koningsgraven van Rostam rijden we naar de prachtige homestay van mister Abbas in Bavanat. Deze intens vrolijke vader, ondernemer, boer, boomhuttenbouwer en lokale held vindt alles ‘magical’ en dat werkt aanstekelijk. Zijn homestay heeft hij eigenhandig opgebouwd en zijn verhaal inspireert inmiddels veel andere Iraniërs om het heft in eigen handen te nemen en zelf een hero te zijn (oké, de man heeft goed gevoel voor dramatiek en commercie). We kregen een rondleiding van zijn dochter door zijn eigengemaakte museum, trokken de bergen in en gingen op bezoek bij twee nomadenfamilies, aten een heerlijk vegetarische rijstschotel (alles uit eigen tuin) rookten qalyan (waterpijp) en dronken thee rondom het vuur in de tent.

Magical.

 

Advertisements

3 Comments

  1. Claudia says

    Leuk om je verhalen te lezen, wat een belevenis, Marloes. Heel veel plezier toi toi toi! Groetjes Claudia

    Like

  2. Pingback: #3 Martelaren, liefde en een cultuurshock | Not by the travel book

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s