Fotografie, Noord-Amerika
Leave a Comment

Plog: een roadtrip in Yucatan

rondreis door yucatan, mexico

Yucatan: thuisbasis van één van de zeven (nieuwe) wereldwonderen. En de plek waar strandliefhebbers hun dagen slijten met het routineus omdraaien op de zonnebedjes aan de hotelstrips van Cancun en Playa del Carmen. Maar ook de weg naar onze roadtrip over het Maya-schiereiland van Mexico. Blogs zijn in de maak, dus eerst een plog om alvast in de Mexicaanse mood  te komen 🙂

Roadtrip Yucatan: Valladolid

Hoteltip Valladolid op weg naar Chichen Itza: Zentik Project in Mexico

Het stadje Valladolid ligt tussen Cancun en het wereldwonder Chichen Itza, een ideale springplank voor een bezoek aan de beroemde Mayastad. Wij sliepen iets buiten het centrum in het leuke Zentik Project. Kunstenaars beschilderen hier de muren en kamers. Voor je je kamer in gaat, krijg je eerst een rondleiding langs alle kunstwerken, bij vertrek horen ze graag wat je het mooist vond!

Roadtrip Yucatan: Chichén Itzá

Bezoek Chichen Itza vroeg als het nog rustig isMuerto, doodshoofden op ruines Chichen Itza Mexico   Pilaren chichen Itza MexicoAndere ruines Chichen Itza wereldwonder Mexico Yucatan

Een bezoek aan Chichén Itzá kon natuurlijk niet ontbreken. Het was niet het hoofddoel van onze trip, maar ergens is het ook leuk dat ik weer een wereldwonder heb gezien (na het Colosseum in Rome, Machu Picchu in Peru en Petra in Jordanië). Aanrader: huur een gids in om de Itzá tot leven te laten komen.

Roadtrip Yucatan: Mérida

Oude kerken in Merida, Mexico YucatanSpeciaalzaak voor tequila en mezcal in Merida Mexico    museum Merida MexicoKleurrijk straatje Merida Mexico Yucatan schiereilandOp het centrale plein van Merida komt de lokale bevolking s avonds graag zitten Mexico    Duiven verjagen, Merida Mexico

Mérida is zo’n typisch Latijns-Amerikaans stadje waar de buren waarschijnlijk hebben afgesproken dat iedereen zijn huis een andere kleur verft. En waar ‘s avonds het pleintje volstroomt (echt, probeer maar eens een vrij bankje te zoeken) met giechelende studenten, oudere echtparen en kinderen die duiven opjagen. Gemoedelijke tafereeltjes onder een stevig wapperende Mexicaanse vlag.

Roadtrip Yucatan: Hacienda Yaxcopoil

Hacienda Yucatan agave MexicoaMuseummedewerker hacienda Mexico      Hacienda interier Mexico Yucatan  Mexico Hacienda historie YucatanSlapende kat MExico    Hacienda Mexico vijver

Tussen Mérida en Campeche vind je en route veel oude hacienda’s die open zijn voor bezoek. Wij negeerden de grote ‘Hacienda’-uithangborden en namen de afslag naar het stille Yaxcopoil. Altijd leuk als de kaartjesverkoper snel uit komt aangedribbeld uit een zijstraat en je de enige bezoeker bent op een landgoed uit de 17e eeuw.

Roadtrip Yucatan: Uxmal

Ten zuiden van Merida vind je de Uxmal ruine Mexico Yucatan

Nog een stop op weg naar Campeche: de Maya-stad Uxmal. Met een gigantische tempel die boven de boomtoppen uitsteekt.

Roadtrip Yucatan: Campeche

Kleurrijk plein Campeche Yucatan schiereiland van MexicoMuseum Campeche MexicoMuseum Campeche Mexico    Museum Campeche Mexico

Officieel San Francisco de Campeche, maar dat maakt de naam langer dan het stadje groot is. Het stadje is ommuurt. Of dat nu gedaan is om de piraten buiten de deur te houden, daarover zijn de meningen verdeeld. ‘s Avonds kun je hier ook prima mingelen met de lokale bevolking terwijl een plaatselijk muziekgroep, begeleid door rappe gitaarsolo’s, liedjes over de streek zingt.

Roadtrip Yucatan: Palenque

Watervallen van Agua Azul, Palenque Mexico Watervallen van Agua Azul, Palenque MexicoMayastad Palenque in MExico

Oké, Palenque ligt niet meer op het schiereiland, en dat merkten we meteen aan de natuur. Meer bergen, meer jungle. Gelukkig hebben we Palenque niet uit onze route geschrapt, want het werd het hoogtepunt van onze rondreis. We bezochten de mooie watervallen van Agua Azul en een nog veel oudere Mayastad die tegen de heuvels van de jungle zijn plek inneemt tussen hoge bomen en luidruchtige brulapen.

Roadtrip Yucatan: Calakmul

Uitzicht over de jungle vanaf Ruine Calakmul MexicoBrulaap met baby MExico YucatanCalakmul MExico ruine maya

Na 60 kilometer over een hobbelweg kwamen we aan bij een Mayastad omringd door de jungle. In Calakmul is een minimaal deel van de bebossing weggehaald om de tempels zichtbaar te maken. Dat, en de afgelegen ligging, geven Calakmul een bijzondere sfeer. Zeker als je vooraf nog even naar wildlife gaat speuren in de omgeving.

Roadtrip Yucatan: Mahahual

Mexico strand Mahahual met palmboom

Tja, Mahahual. Volgens de Lonely Planet heeft het stadje weinig van zijn charme verloren ondanks de enorme cruiseschepen die hier dagelijks hun ‘lading’ loslaten. Of het kwam door de tropische storm die tijdens onze 1,5 dag hier geheel onverwacht over kwam razen (deze foto is van de dag dat we vertrokken – prompt was het helder en zonnig ;)) of het feit dat ik na Calakmul even moest wennen aan de toeristische hetze, ik weet het niet. Maar ik zag het niet.

Roadtrip Yucatan: Bacalar

Mexico Bacalar Ruine Bacalar MExico Yucatan

Een korte tussenstop in Bacalar tijdens onze volgende rit van Mahahual naar Tulum. Bacalar heeft een mooie baai en een oud fort dat open is voor bezichtigingen.

Roadtrip Yucatan: Tulum

Ruines Tulum MExico aan het strand Mexico strand en ruine Tulum Yucatan

Een bekend plaatje, de ruïnes van een Mayastad pal aan het strand van Tulum. Het is een bijzonder gezicht. Net als het voorportaal van de toerische trekpleister die nog het meest wegheeft van een pretpark compleet met Starbucks. Gelukkig heb je daar op de site zelf weinig last van!

Roadtrip Yucatan: terug naar Cancun

Grand cenote in Mexico Yucatan

Bij het naderen van onze laatste kilometers op Mexicaans grondgebied, moesten we nog wel een cenote hebben gezien. Dit is de Gran Cenote, die net buiten Tulum ligt. Een gaaf gezicht en leuk voor liefhebbers van snorkelen en grotduiken.

Mexico rondreis met Hyuandai autohuur

Met ruim 2.000 kilometer op de teller bereikt onze kleine Hyundai de luchthaven van Cancun. Nieuwe verhalen, foto’s, tips en ervaringen rijker. Adios Mexico!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s