Afrika & Midden-Oosten, Reisinspiratie, Wereldburgers
Leave a Comment

Wereldburger in Zuid-Afrika

wereldburger interviews reisblog

 

Vijf vragen aan een wereldburger. Interviews met mensen die nooit lang op dezelfde plek verblijven of al jaren aan de andere kant van de wereld wonen.

On Shoot jolanda Zuid-afrika wereldburger interview reisblogJolanda woont met haar vriend naast de moskee in Bo-Kaap, een hechte moslimgemeenschap in Kaapstad waar iedereen elkaar kent en groet. Ook ‘buitenlanders’ zoals Jolanda. Al drie jaar is ze onderdeel van de ‘rainbow nation’ en wisselt ze het maken van advertentiefilms bij productiebedrijf Kaap Film af met fijne yogalessen bij YogaZone.

1. Hoe ben je in Zuid-Afrika beland?

In januari 2012 zei ik vaarwel tegen het koude, gure Amsterdam. Via via kon ik voor een paar maanden aan de slag bij een stagebureau in Zuid-Afrika. In deze periode kwam ik een leuke man (Marius) tegen. Eenmaal terug in Nederland bleven we contact houden. Na twee bezoekjes van hem in Amsterdam hakte ik de knoop door, pakte mijn koffers en nam het vliegtuig terug naar Kaapstad. Dat was in oktober 2012. Op 27 februari 2016 gaan we trouwen in Napier.

2. Wat vind je in Zuid-Afrika dat je nergens anders kunt vinden?

Te veel om op te noemen! De oudste tekeningen gemaakt door de oudste aardbewoners ter wereld: de Koi San. En natuurlijk de gevoelige kwestie en de nasleep van de apartheid, na 1994. Dit heeft nog steeds veel invloed op belangrijke ontwikkelingen, zoals educatie, huisvesting en zorg. Dit is voor de grote meerderheid te duur of het geld wordt voor verkeerde doeleinden besteed. Maar ook: heel veel creativiteit! Een mooi resultaat is ‘Afrika Burn’. Dit festival is afgeleid van ‘Burning Man’ in de VS. Een woestijnfestival,  Er is niets, behalve wat je meebrengt en wilt delen met mede ‘Afrika Burners’.

3. Wat is jouw mooiste ervaring in Zuid-Afrika?

Dat was een tweedaagse wandeling in de natuur (Groot Winterhoek). Yogamatjes vastgebonden op onze backpack, genoeg eten voor onderweg, water in de rivier om af te koelen, te drinken en te wassen en flink genieten van de overvolle sterrenhemel. Dan besef ik weer even met hoe weinig een mens kan genieten.

4. Wat moet je meenemen om in Zuid-Afrika te kunnen aarden?

Een interessante vraag, omdat je verschillende dingen moet meenemen, afhankelijk van waar je je vestigt. Maar aangezien ik in Kaapstad woon zal ik het daarbij laten. Kaapstad is heel westers. Ten opzichte van andere delen van het land, relatief veilig, veel toeristen en hippe barretjes op elke hoek. Voor de zon, zee, surf, berg en wijn-liefhebbers, is er geen probleem om te aarden in Kaapstad. Praktisch gezien, zorg dat je vanuit Nederland je visa regelt. Sinds 2012 zijn de regels strenger geworden en is het niet meer zo makkelijk om hier te wonen en te werken.

5. Wat is jouw ‘not by the travel book’ tip voor Zuid-Afrika?

Als je de kans krijgt, bezoek dan Nieu Bethesda. Een mysterieus dorp met een trieste geschiedenis van een kunstenares die onbegrepen werd. Haar nalatenschap is nu vooral een inspirerende trekpleister voor de geïnteresseerde zowel kunstliefhebbers als niet-kunstliefhebbers.

Afrika Burn_Rabbit

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s