Reistips, Zuid-Amerika
Comments 2

Mijn 9 highlights van Bolivia

Cholita Bolivia

Bolivia trekt geen grote toeristenmassa’s zoals buurland Peru. Of Chili. Of Argentinië. Of Brazilië. Tijdens onze rondreis door Bolivia en Peru kwamen we erachter dat dit best onterecht is. Want Bolivia is echt een bezoek waard. Dit zijn mijn negen highlights van Bolivia!

1. Sucre – de witte stad

Sucre boliviaFestival Sucre BoliviaSucre wordt ook wel ‘de witte stad’ genoemd. Want…inderdaad, bijna alle huizen, kerken en andere openbare gebouwen zijn spierwit geverfd. Het geeft dit stadje op 2900 meter hoogte een lieflijk en gek genoeg knusse uitstraling. Zeker als je, net zoals wij, middenin een plaatselijk festival terecht komt! Ook grappig: Sucre is de officiële hoofdstad van Bolivia en niet La Paz.

2.  Potosi – aan de rijke berg
Potosi zilverberg BoliviaDSC_0244  POtosi klooster Bolivia

We hebben vooraf getwijfeld of we Potosi zouden aandoen. Het is een goede plek om te wennen aan de hoogte, maar was er wel genoeg te zien? Gelukkig hebben we het toch gedaan, want Potosi is bijzondere. Ooit -ergens rond de 17e eeuw als ik het goed heb onthouden- was deze stad een van de grootste en rijkste van de wereld, met dank aan Cerro Rico (Rijke Berg) waar eindeloos veel zilver uit leek te komen. Honderden jaren, veel oorlogen en het einde van de zilverstroom later is het stadje flink gekrompen. Wereldstad of niet, je kunt prima wandelen door de kleurrijke straten, over het drukke plein, en een bezoek brengen aan de grote kerken en eeuwenoude kloosters.

3. Salar De Uyuni

zoutmeer Uyuni BOliviaeiland kaktussen Salar Uyuni Bolivia      eiland kaktussen Salar Uyuni Bolivia

Salar De Uyuni is de op een na grootste zoutvlakte ter wereld. Het landschap is bizar en echt spier-spier-spierwit. Aan de rand van het hebben we overnacht in een zouthotel, dat volledig is opgetrokken uit zout. En ja, ook het bed en de nachtjes 😉 De volgende dag werden we opgehaald door onze gids, die de weg kent over de witte vlakte. En dat is geen overbodige luxe, want na een paar honderd meter lijkt alles al op elkaar. Onderweg zijn we gestopt bij dit bijzondere kaktuseiland.

4. Gekleurde meren

laguna colorado boliviagekleurd meer boliviameren bolivi met flamingo

De Uyuni-trip hebben we uitgebreid met een paar dagen zodat we ook de meren in de omgeving van het Andesgebergte konden zien. Bereid je voor op zeeeeer basic overnachtingsplekken, en op geweldige landschappen. Ja, de foto’s zijn echt van het felrode meer Laguna Colorada en het groene meer Laguna Verde. Ook gespot: flamingo’s in een ongerept niemandsland waar je je echt alleen op de wereld kunt voelen (op twee Franse bergbeklimmers, twee Boliviaanse nonnen en gids- ons bijzondere reisgezelschap) na.

5. Berg met zeven kleuren

Zevenkleurenberg Bolivia

Een korte tussenstop tijdens onze Uyuni-trip is de zevenkleurenberg. Ik vond het een absolute highlight. De rust, de stilte (als je het suizen van de wind niet meetelt) en het landschap waarin verder geen mens te bekennen is. Tel daarbij deze bijzonder gekleurde berg op en ik ben een blij mens.

6. La Paz – onofficiële hoofdstad

La paz Bolivia

La Paz wordt wel eens de hoogstgelegen hoofdstad ter wereld genoemd, maar dat klopt niet helemaal. Hoe het precies zit heeft te maken met departementale hoofdsteden, dat moet je even van me geloven (of Wikipedia checken). Hoewel de Lonely Planet je voor allerlei scams waarschuwt, vond ik La Paz een leuke stad. Via een loopbrug hadden we prachtig uitzicht op de stad (de gondel was toen nog niet open), we hebben heerlijk gegeten bij een knus eettentje met tuin en we kwamen in een soort festival/kermis terecht. Blijf je een paar dagen? Dan kun je ook nog een mountainbiketrip boeken over de World’s Most Dangerous Road 🙂

7. Copacabana – aan het Titicacameer

Copacabana Bolivia kerk Copacabana Bolivia aan het titicacameer

Het voelde voor mij als een Boliviaanse surfstad. Het stadje Copacabana ligt direct aan het Titicacameer en heeft een heel andere vibe dan de steden die we dusver hadden gezien. Relaxt, zonnig, rustig en vrij groen. Wij sliepen in Las Olas, één van de leukste hotels/bungalows ooit.

8. Titicacameer – hoogstgelegen meer

Titicacameer Bolivia

Het Titicacameer is net zoveel van Bolivia als van Peru, hoewel Peru er vaak met de eer vandoor gaat. Vanuit Copacabana hebben we met lokale mensen een tocht over het meer gemaakt naar een van de eilanden. Het was een bliksembezoekje, omdat we later in de middag waren aan gekomen. Toch interessant om te zien hoe mensen hier een leven hebben opgebouwd rondom eeuwenoude ruïnes en zonder auto’s.

9. Verlaten dorpjes

DSC_0703 dorpje Bolivia

Tussen 13.00 en 16.00 zijn veel openbare plekken in Bolivia uitgestorven vanwege de siësta. Het geeft een vreemde sfeer aan kleine dorpen en steden. Soms enorm spooky, zoals dit stadje in het zuiden van Bolivia. Soms heerlijk rustig, omdat je in alle rust door een stad kunt slenteren zonder zwarte roetwolken van overbeladen busjes. En soms wat irritant, als je een taxi zoekt vanaf het busstation. Waarom dan toch een highlight? Omdat het van die bizarre foto’s oplevert en wat mij betreft echt bij Bolivia hoort!

Advertisements

2 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s