Afrika & Midden-Oosten, Reisverhaal
Leave a Comment

Dit maakt Oman uniek

Moskee Nizwa Oman reisblog highlights

Het lijkt normaal. Steden in het Midden-Oosten die bestaan uit enorme kolossen van glas en metaal. Wolkenkrabbers steken verder en hoger de lucht in dan je vanaf de grond kunt waarnemen. Mega-mega-mega malls en indoor skicentra glimmen in de woestijnzon. Het mooie Oman doet het heel anders. Hun manier om oude stijl te handhaven in een moderniserende omgeving maakt van het land een unieke hotspot. Ontdek het échte Arabië in Oman!

Geen hoogbouw

In een wereld waarin Arabische, technologische ontwikkeling gepaard gaat met groot, groter grootst, kiest Oman een eigen route. Dat betekent niet dat het land of de hoofdstad niet ontwikkeld is. Huizen, forten, moskeeën en andere gebouwen zijn goed onderhouden. Er zijn gewoon geen enorme gebouwen, niets groter of hoger dan wat je in Amsterdam rond het IJ vindt.

dav

Oud naast nieuw

Is je huis ‘op’? Dan neem je in Oman je spullen mee en zet je even verderop een nieuw huis neer. Het resultaat: verlaten dorpjes binnen een dorp. Afbrokkelende huizen, vergeten schuurtjes, kleine ramen, tuinen met wildgroeiende dadelpalmen en werkende irrigatiekanalen. Soms tref je nog een bewoner die wat rommelt tussen de restanten van zijn vorige huis om daarna de deur keurig op slot te draaien als hij het bouwval verlaat. Ik kan er uren naar kijken (bij wijze van spreken dan :)).

Verlaten deel van het dorp Birkat al Mouz in Oman

Nieuw met een vleugje oud

Waarom hypermoderne wolkenkrabbers naast traditionele huizen zetten als je nieuw met oud kunt samensmelten? Dat moet het uitgangspunt geweest zijn in Oman. Vrij recent opgetrokken gebouwen zoals de nationale moskee (2001) en het Royal Opera House (2011) zijn geen toonbeeld van kitsch geworden zoals in Abu Dhabi. De moskee bijvoorbeeld is wel enorm in omvang, maar weet toch ingetogenheid uit te stralen. Geen blinkend marmer of schitterend goud, wel sierlijke details en mooie bogengalerijen. Ook al staat de moskee in een buitenwijk van de hoofdstad Muscat, hij zou zeker niet misstaan in de buurt van Old Muscat!

Sultan Qaboos moskee in OmanHet operahuis (hieronder) voelt als een logisch vervolg op de nationale moskee van Oman. Dezelfde tinten, dezelfde stijl en toch ook die moderne vibe. 

Royal opera house in muscat Oman

Foto: gpsmartstadium.com

Meer lezen over Oman:

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s