Afrika & Midden-Oosten
Comments 2

10 highlights van Oman

wadi sha oase oman

Sinds de trip naar Jordanië in 2012, heeft het Midden-Oosten me niet meer losgelaten. De vriendelijke mensen, rijke historie en indrukwekkende natuur smaakten absoluut naar meer. Een nieuw bezoek aan het Arabisch Schiereiland stond daarom hoog op ons lijstje. Het is niet overal even veilig in de regio, maar dat je er een mooie, veilige reis kunt maken, bewijst Oman!

1. Muscat

De hoofdstad van Oman lijkt eerder op een verzameling afzonderlijke wijken die soms ver uit elkaar liggen, dan een ‘echte’ hoofdstad. Ook de highlights van de stad liggen wat verder uit elkaar, dus onze huurauto kwam meteen van pas. Wat je niet mag missen zijn de Muscat Soukh (markt) het museum Bait al Zubai, het paleis van de sultan, het opera huis en Old Muscat.

moskee muscat oman muscat op strata oman lein voor het paleis muscat oman boulevard muscat Oman reisblog schoenen souq muscat oman blog    souq muscat omanmuscat soukh oman

2. Sultan Qaboos moskee

Deze moskee ligt iets buiten Muscat en is een highlight an sich. Deze enorme moskee liet de sultan bouwen ter ere van zijn dertig-jarig regeringsjubileum. Van binnen nog spectaculairder dan buiten. Zeker een van de mooiste moskee die ik heb gezien!

Sultan qaboos moskee oman

moskee oman highlight sultan qaboos moskee oman moskee interieur oman koran oman reisblog highlights oman schoenen uit in de moskee oman reisblog moskee musqat omanoman moskee   Moskee muscat oman

3. Birkat al Mouz

Leuke tussenstop op weg van Muscat naar Nizwa is Birkat al Mouz. Een beetje verscholen tussen de dadelpalmbomen vind je een pad dat leidt naar het oude, verlaten deel van het dorp.

Birkat al Mauz OmanBirkat al Mouz oman

4. Nizwa

Nizwa staat bekend om zijn markten. Wij waren helaas te laat… Op de soukh van Nizwa komen mensen uit de regio samen om kamelen, geiten en koeien te verhandelen. Een heel spektakel waar je de mooiste geklede vrouwen met spitse maskers kunt tegenkomen. Helaas wilden we ‘s ochtends nog de nationale moskee bezoeken en is het er niet van gekomen in alle vroegte in Nizwa te zijn. Keuzes, keuzes ;). Gelukkig was het ook leuk om door het religieuze stadje te lopen en het fort te bezoeken.

Fort Nizwa Oman Moskee Nizwa Oman reisblog highlights Fort Nizwa Oman Uitzicht over Nizwa, Oman

5. Jebel shams

Spectaculaire bergen, diepe canyons en een oud ezelpad. De ‘balcony walk’ bij Jebel shams was voor mij het hoogtepunt van onze reis door Oman. In een paar uren liepen we over een oud ezelpad door de bergen langs diepe afgronden, op zoek naar een dorp dat al tientallen jaren verlaten is. Een prachtige wandeling met weinig wandelaars en frisse bergwind.

Hiken in de bergen van Oman Uitizcht canyon jebel shams oman harrar gebergte

5. Misfat al Abryeen

Nog een leuke tussenstop is het dorpje Misfat. Hier kun je dwalen tussen palmbomen en smalle straten die door oude mannen en soezende katten worden bewaakt. Rijd je het dorpje uit, sla dan nog even linksaf voor je weer de hoofdweg oprijdt: hier heb je een supermooi uitzicht op het dorp tegen de heuvel!

Misfat Oman bezienswaardigheid  Misfat Oman straatjesMisfat oud dorpje Oman reisblog

6. Bahla

De stad Bahla staat bekend om zijn enorme forten en de pottenbakkerij. In het Bahla fort kun je eindeloos nieuwe ruimten, gangen en trappen ontdekken. Doe het alleen niet op het midden van de dag zoals wij, want je legt bijna het loodje 😉

fort Bahla Oman

7. Sharqiya Sands

Wij vonden een bezoek aan Oman niet compleet zonder het zien van de woestijnduinen van Sharqiya Sands (Wahiba Sands). Extra leuk als je je auto in de 4WD stand zet en zelf over de rood-oranje duinen mag crossen. Beetje slippen en een beetje zweethandjes, maar wat een lol 🙂 Toegeven, na een klimtocht over de duinen om de zon achter het zand te zien verdwijnen, een shisha na het diner en een ontbijtje de volgende ochtend is het ook weer fijn dat je de zandbak achter je laat.

sharqiya sands sunset oman overnachten in de woestijn oman  huurauto in sharqiya sands omankameel in woestijn oman

8 & 9. Wadi Bani Khalid en Wadi Shab

Dit waren de plekken waar ik me vooraf het meest op had verheugd, de wadi’s van Oman. Tussen droge en dorre bergketens ineens kleine oases vinden met palmbomen en heldere waterpoelen. Soms valt het tegen als je er dan echt staat, maar gelukkig was dat bij Wadi Bani Khalid en de bekende Wadi Shab niet het geval. Zeker als je de eerste poelen met dagjesmensen achter je laat en gaat klauteren over grote rotsblokken en met je tas boven je hoofd door het water waadt, kom je op de mooiste plekken. Oordeel zelf!

Wadi Shab Oman wandelen reizen         wadi sha oase oman  wadi shab oman

10. De kust

Oman is geen strandbestemming bij uitstek. Toch kun je aan de kust prima een paar dagen relaxen. Ook kun je bij Ras al Jinz zeeschildpadden aan land zien komen om hun eieren te leggen. Supermooi, maar ik kan het niet aanraden en is wat mij betreft geen reden om het land te bezoeken. Waarom niet, dat lees je binnenkort op dit blog. Wij verbleven nog twee nachten in het Oman Dive Center net buiten Muscat. Naast duiken kun je hier ook prima relaxen op het strand, snorkelen en kajakken. Ideale afsluiting van onze rondreis!

Oman muscat beach oman dive centre beach oman

Meer lezen Midden-Oosten:

 

Advertisements

2 Comments

  1. Pingback: De reisblogs van de week - #43 - Reis Blog

  2. Pingback: Dit maakt Oman uniek | Not by the travel book

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s