Europa, Reistips
Comment 1

5x doen in Berlijn

Muur Bernauerstrasse Berlijn

Ik kan natuurlijk zeggen dat je echt moet gaan fietsen in Berlijn. Maar dat zegt iedereen. En ik heb ook niet gefietst tijdens ons stedentripje. Hoewel dat vooral te maken had met het weer. Wat ik vind dat je dan wel moet doen in Berlijn? Hier mijn 5 tips!

1. Lopen!

Om meteen maar even verder te gaan in mijn anti-fietstmotto: lopen is wat je moet doen in Berlijn. Zo kwam ik kwam de leukste etalages en gevels tegen. Zoals de hippe kledingwinkel All Saints met honderden oude Singer naaimachines achter de winkelruit. Of een cafeetje in een voormalige apotheek waar de oude inventaris nu dienst deed als decoratie. Een melkpakkenkruidentuintje. Gewoon bij de ingang van een parkje. Omdat het Berlijn is, denk ik.

Melkpakken tuin berlijn blog tips Apotheek werd cafe in berlijn blogMax Moritz gevel

Kijk, die dingen had ik allemaal gemist als ik was gaan fietsen. Dan was ik drukker geweest met turen naar de weg, shit waarom houdt dat fietspad nou op, en oh nee toch verkeerd gereden. Ik zeg het je, in het ubercreatieve Berlijn wordt lopen het nieuwe fietsen.

2. Volg de muur

Om een beetje gefühl bij de Muur te krijgen, moet je ‘m eens achterna gaan. Begin bij de Gedenkstätte Berlin Mauer ten noorden van Mitte. Hier vind je een stuk van de muur nog op zijn originele plek en in redelijk onbespoten staat. Loop ook even het Bahnhof ertegenover in. Ten tijde van de DDR was dit een verlaten spookstation. Als je de trap afdaalt naar de stille ondergrondse gang, wordt de Muur weer een beetje echt. Volg dan de muur verder richting de Bernauerstrasse. De ijzeren palen zullen je nog een tijdje de weg wijzen. Waar de palen stoppen gaan twee rijen klinkers verzonken in het wegdek verder. Soms dwars door straten of door huizen -die daar toen uiteraard nog niet stonden. En soms kom je onderweg een stuk muur tegen dat van de lijn is gehaald en dienst doet als monumentje. Aan het einde van de wandeling pak je nog een stukje East Side Gallery mee. De 1,3 kilometer lange muur die door verschillende kunstenaars is bewerkt.

Volg de muur vanaf Gedenkstatte Berlijn_blogMuur Bernauerstrasse Berlijn     East side gallery de muur berlijn blogBahnhof Muur Berlijn

3. Bezoek het Tränenpalast

Paleis van tranen. Het klinkt treurig en dat was het ook. In dit treinstation namen de bewoners van West-Duitsland afscheid van hun familieleden en vrienden in het oosten na een bezoek. In dit voormalig treinstation is een gratis museum waarin je een goed beeld krijgt van de DDR-tijd en de rol die het Tränenpalast er in speelde. Eenvoudig maar mooi opgezet museumpje. Veel minder druk dan het bekende DDR-museum tegenover de Berliner Dom.

4. Kijk omhoog

Je zou het bijna vergeten met al die grappige etalages en winkelgeveltjes. Maar boven oogniveau is er ook veel moois te zien in Berlijn. Vrij onverwachts stuitten we op een Joodse synagoge, en zagen we bijzondere architectonische hoogstandjes. Of zie je opeens de Fernsehturm achter een kerktoren vandaag piepen.

Fernsehturm vanachter een kerk Berlijn Synagoge Berlijn

5. Naar de moeder der markthallen

Markthalle Neun in BerlijnWil je zien waar de markthallen van Rotterdam en Amsterdam zijn geboren? Ga dan rond lunchtijd even naar Markthalle Neun in de wijk Kreuzberg. Het grappige is dat zodra je binnenstaat, je meteen ziet dat de Nederlandse markten hier van zijn afgekeken, maar dat het nooit gelukt is om een echte markthal naar Nederland te halen. Waar Amsterdam (ik ben in Rotterdam nog niet geweest) erg gelikt is, heeft Berlijn een veel rauwer karakter. Dat zie je en proef je in de producten. Die zijn oprecht simpel, puur en op een gewoon bordje geserveerd. Niet op zo’n bordje waar lang over na is gedacht 😉 Op zaterdag is er een markt naast de vaste exploitanten. Met heerlijke frambozen en een stukje Duitse boterkoek gingen we weer naar buiten.

Meer over Berlijn:

  • Plog: een weekend in Berlijn
  • Restauranttip: heerlijk Italiaans eten doe je bij Vino e Basilico in Mitte.
  • Ontbijttip: Vergt wel even plannen want zonder reservering gaat het in het weekend waarschijnlijk niet lukken. Maar voor een echt bijzonder Berlijns ontbijtje ga je naar het restaurant bovenin de Fernsehturm, compleet met prosecco. Ook leuk: ontbijten in het restaurant van de Bundestag. Onder de koepel eet je het eerste brötchen van de dag.
Advertisements

1 Comment

  1. Pingback: Bye! September 2015 | Not by the travel book

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s