Europa, Fotografie
Comments 2

Plog: een weekend in Berlijn

graffiti berlijn reisblog stedentrip

Ein-de-lijk. Afgelopen weekend was ik weer op pad in Europa. De bestemming deze keer: Berlijn! Een stad die ik beetje bij beetje ben gaan waarderen. Door alles wat hier gebeurd is. En waar de stad sindsdien voor staat. Niet mooi mooi zoals Parijs, maar mooi. Snap je? De straten, wijken en gebouwen waar je langsloopt zijn vaak niet ouder dan 60 – 70 jaar. En toch is elke vezel van Berlijn doordrenkt van historie. Oordeel zelf met deze foto’s!

Deutscher Bundestag

Als een eenzame reus staat dit enorme gebouw in het hart van Berlijn. De moderne glazen koepel van het Rijksdaggebouw heeft een mooi uitzicht op dit deel van de stad. Wees voorbereid op lange rijen voor aanmelden (gratis) en de feitelijke ingang.

Bundestag blog Berlin

Holocaustmonument

Oordeel niet vanaf de buitenkant. Het monument dat de slachtoffers van de Jodenvervolging herdenkt, moet je even de tijd gunnen. Vanaf een afstandje lijkt het nogal simpel, die 2711 betonnen blokken op een plein. Maar wanneer je tussen de grijze kolossen gaat dwalen en dieper het monument inzakt, worden de kolommen steeds hoger. En jij steeds kleiner, tot het grijze cement je opslokt. En toch heb je vanaf iedere locatie uit vier richtingen vrij zicht op wat er daarbuiten gebeurt. Knap gedaan. Want ook al zie je de buitenwereld, je bent even alleen maar lijdend voorwerp.

Gedenkmal ermordetet Juden EUropa berlin blog

Fernsehturm

De triomf van de voormalig DDR en Sovjet-bouwwoede prikt nog altijd als een lange voelspriet de lucht in. Leuk om helemaal bovenin te genieten van het uitzicht op het voornamelijk Oost-Duitse deel van de stad.

Fernsehturm berlijn blog ploguitzicht fernsehturm belijn blog

De Muur

Met hoofdletter inderdaad. Geen ander zelfstandig naamwoord is zo vergroeid met een stad als de Muur in Berlijn. Door de hele stad kun je stukjes geschiedenis terugvinden. Al dan niet bewerkt met verfspuitbussen zoals bij het langste stuk muur van de East Side Gallery.

east side gallery berlijn reizen  East side gallery de muur berlijn blog  reisblog berlijn east side gallerie

Brandenburger Tor

De poort die eenzaam uitkijkt over Unter den Linden. Naar voorbeeld van gebouwen uit de Griekse oudheid, maar gek genoeg in het echt niet enorm indrukwekkend.

brandenburger tor Berlijn

Oberbaumbrücke

De mooiste brug van Berlijn. Het rode bakstenen gevaarte over de Spree heeft de oorlog en zijn functie als grenspost tussen Oost en West goed doorstaan.

Oberbaumbrucke berlijn blog

Mauerpark

Even slenteren tussen het groen. Kijken naar hoe hondjes elkaar achterna zitten op de zaterdagmiddag of hoe mensen hun artistieke kunsten live vertonen op de muur bovenaan het park.

mauerpark berlijn blog mauerpark forografie berlijn

Checkpoint Charlie

Zo’n plek waar je geweest moet zijn tijdens je eerste citytrip Berlijn. Omdat ‘het bord’ er nog staat en de jonge koppies van een Russische en Amerikaanse soldaat (hun foto’s dan) serieus uitkijken over elkaars territorium van weleer. Alles schreeuwt tourist trap, maar ach.

checkpoint charlie berlijn blog

Berliner Dom

Een prachtig plaatje pal tegenover het altijd drukke DDR-museum. De Berliner Dom is het voorportaal van het Museumsinsel. Zoals het er nu bij staat -blinkend in het nazomerzonnetje- kun je je haast niet voorstellen dat de renovatie na de verwoestende Tweede Wereldoorlog pas halverwege de jaren 90 voltooid werd.

berliner dom reisblog stedentrip

Het mooie is, Berlijn heeft nog veel meer te bieden voor een stedentrip. Leuke, hippe wijken die uit hun voegen barsten van de creatieve initiatieven. Een overkill aan musea en veel gratis tentoonstelling of informatiepunten (echt, ik had op een gegeven moment last van mijn ogen van het vele lezen). Foodmarkten, vintage en ga zo maar door. Dit is nog maar een eerste impressie. Meer weten? Nieuwe blogs over Berlijn vind je binnenkort online!

Meer stedentrips:

Advertisements

2 Comments

  1. Pingback: 5x doen in Berlijn | Not by the travel book

  2. Pingback: Bye! September 2015 | Not by the travel book

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s