Afrika & Midden-Oosten, Reistips
Comment 1

5 x doen op Zanzibar

Zanzibar beach

Veel vakantiegangers kennen Zanzibar als wit zand, blauwe zee en een bonte verzameling duikschooltjes. Maar daarmee doe je het het eigenwijze eiland voor de kust van Tanzania echt te kort. Het semi-autonome staatje runt zichzelf grotendeels vanuit de hoofdstad Zanzibar stad. Het historisch centrum van de stad, ‘Stone town’, laat het roemruchte verleden voelen, het eten van vandaag de dag proeven en een muzikale held van weleer herrijzen. Daarom: 5x doen op Zanzibar (lees: Stone town)

Lokale markt

Dé plek om het dagelijks leven te observeren. De vele vissers die hun waar proberen te slijten, vrouwen achter kunstig opgestapelde sinaasappeltjes, marktbezoekers met nog lege, of zware manden op het hoofd. De markt van Stonetown wordt overspoeld door vis, kleuren en geuren (die in 30 graden niet even prettig zijn). Ook altijd opletten waar je loopt, ik stapte bijna met mijn slippertjes in een poeltje slachtafval. Brrr…

Dwalen door de straatjes

stone town unesco zanzibar blogTrek hier bij voorkeur een halve dag voor uit en stap zonder al te veel nadenken in het labyrint van Stone town. De straten zijn smal, helemaal volgebouwd en kringelen bijna lukraak door het centrum van de stad. Na iedere bocht ontvouwt zich een nieuw tafereeltje. Buurtbewoners die buiten wat hangen, een verveeld meisje dat graag op de foto gaat, straatverkopers achter een tafeltje met kauwgum en loterijtickets. Ook leuk: de houten voordeuren. De verf bladdert af terwijl je ernaar kijkt, de houtsnijkunst is er niet minder om!

Mercury House

Stone town blog mercury zanzibar

Een tourist trap, en toch moet je hier even geweest zijn. Export product nummer 1 van Zanzibar is Freddie Mercury. Best bijzonder voor een vrij streng islamitisch eiland om Mercury zo hevig te exploiteren, maar tja die toeristen. Op het terras aan de achterkant heb je een bijzonder goed uitzicht op de branding en de waterkant van Stone town.

Peace Memorial Museum

museum stone town blog Peace memorial museum blog zanzibar

Bij iedere reis hoort een cultureel en/of historisch uitstapje (vind ik). Hoe naargeestig ook. Het Peace Memorial Museum ligt op een prachtige en kalme plek. Door de strategische ligging was Zanzibar in zijn hoogtijdagen een eiland vol rijkdom en slavernij. Een bijzonder indrukwekkend monument herdenkt de ellende van toen.

La Taverna

Als je (net als ik) na een lange kampeersafari op Zanzibar neerstrijkt, is La Taverna –vlakbij de markt- een kleine food heaven. Ik moet toegeven dat mijn beoordelingsvermogen op het moment dat ik daar op het terras neerplofte tot een dieptepunt was gedaald. Geloof me, na drie weken kamperen met rijst, kip en droge toastjes ben je vergeten dat eten ook lekker kan zijn. Kleine gelukskreetjes konden we niet onderdrukken toen we onze tanden zetten in het zachte brood met knapperig korstje en een beetje goddelijke olijfolie en knisperend zeezout. We hebben het er nog wel eens over 😉

Meer over Zanzibar:

 

Advertisements

1 Comment

  1. Pingback: Bye! Augustus 2015 | Not by the travel book

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s