Azie & Oceanie, Reisverhaal
Comment 1

Japan: een groot, maf Disneyland

7x opmerkelijk Japan
Gastblogger: Dennis

Sumimasen. Ik val maar meteen met de bonsai in huis: Japan móet je een keer zien hebben. Het eten is te gek, er valt veel moois te zien en de mensen zijn oprecht beleefd. Alleen ga ik het daar niet over hebben. Veel leuker is de andere kant van Japan. Zet al je vooroordelen opzij, ga in twee weken langs Tokyo, Osaka, Kamakura en een eiland en ontdek dat het land een groot, maf Disneyland is. Waar laserschietende robots en meisjes met lollypops, vlechtjes en schooluniformen de dienst uitmaken. I present to you: de meest opmerkelijke kanten van Japan.

Alles is blij

Japanners zijn gek op alles wat blij en lief is. Waar wij muntjes in draaiapparaten stoppen voor een surprise tot de leeftijd van 10 jaar, is dit in Japan een doodnormale hobby tot aan het graf. De grote hit op het moment is Koppu no Fuchiko (excuse my language), oftewel ‘Fuchiko aan de rand van het kopje’. Als deze minidame in 14 verschillende posities aan je glas hangt ben je de bom en kun je aan +300 andere ‘gashapon’ collecties beginnen. Nog meer blijheid zie je terug in verpakkingen, de standaard fotopose van Japanners en supermarkten die keihard Lady Gaga schreeuwen.

Fuchiko - opmerkelijk Japan blog Gashapon - opmerkelijk Japan

Alles maakt geluid

Oceaangeluiden uit wc’s, schoonmaakkarretjes die Somewehere over the rainbow spelen, vogelgetjilp als oversteektikker voor blinden… ik kijk er niet meer van op. En dat zijn nog de vriendelijke geluiden. Loop voor de ervaring eens een pachinko-hal in en je begrijpt niet dat Japanners hier voor een dosis ontspanning naartoe gaan. Het ene apparaat overschreeuwt het andere. Gelukkig wint de drang om knoppen te drukken of metalen balletjes in apparaten te laten rollen. Geef mij maar een boek.

Alles is ninja

Manga is overal. In Osaka is er zelfs een heel district – Den Den Town (hoe leuk die naam!) – aan gewijd. Je vindt er maid cafés, winkels met collectables, cosplay-kledingzaken en game centers. In die game centers ontdek je de ware ninja in iedere Japanner. Bekijk het clipje wat we van twee enthousiaste gamende pubers hebben gemaakt. Het spel snap ik nog steeds niet en iedere keer als ik nu een wasje in de machine stop, moet ik toch even aan deze helden denken.

Maid Cafe Japan blog Robot restaurant Japan

Alles is een bed

Japanners werken 60 uur per dag en slapen daarom gewoon wanneer het uitkomt. Of dat nu op een kruk in de Starbucks is of staand in de tram: het maakt niet uit en niemand kijkt er van op. Wat wel een doodzonde is in Japan is je neus snuiten. Je mag ‘m ophalen zoveel je wilt, maar een tissue… nee. Uit automatisme trok ik een keer een tissue in een overvol treinstation en heb ‘m snel met een beschamende “Oh my God, I just blew my nose” terug in mijn zak heb gestopt.

Alles is klein

Mocht je in Japan een gezellig eettentje willen beginnen dan heb je aan 15m2 genoeg om 30 Japanners te voorzien van een hapje. Japanners zijn gewend aan weinig ruimte en stemmen hier zelfs hun hondjes op af. Een gemiddeld hondje kun je op je vinger laten balanceren en voorzie je van een cute little outfit nadat ze opgeföhnd is in de hondensalon. Klein hoeft helemaal niet vervelend te zijn, al leun ik zelf liever niet tegen de rug van de achterbuurvrouw.

Pup fluffer Japan blog

Alles is schoon

Geen vuilnisbak te bekennen en toch is het overal schoon (Amsterdam, leest u mee?). Japanners zien het als plicht hun eigen rommel keurig mee te nemen. Dit heeft niets te maken met forse boetes en komt gewoon voort uit plichtsbesef. Ook wil je als Japanner niet afwijken van de rest dus ga je netjes mee in het systeem. Waarschijnlijk is er ooit één Japanner begonnen met opruimen en heeft de rest die gewoon overgenomen. Ik kan er in ieder geval prima mee leven.

Oh, en die mondkapjes hebben niets te maken met luchtvervuiling. Deze zijn vooral om te beschermen tegen ziekteoverdracht, een bewuste manier om afstand te creëren en zelfs als fashion statement. Vanwege dit laatste puntje komen ze in verschillende kleuren en modellen en kun je er natuurlijk ook hippe opberg-etuis voor kopen.

Advertisements

1 Comment

  1. Pingback: Bye! Augustus 2015 | Not by the travel book

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s