Afrika & Midden-Oosten, Reistips
Comments 3

Door het zand: een route door Jordanië

Wadi Rum blog Jordanie

In 2012 maakte ik tijdens een rondreis door Jordanië voor het eerst kennis met het Midden-Oosten. De geslaagde ontmoeting ging langs historische overblijfselen, extremen van de natuur, religieuze plaatsen, een wereldwonder, door het zand en over water. Maak ook kennis met dit mooie werelddeel via onze route door Jordanië.

Startpunt: Amman

Vanuit de hoofdstad zijn er voldoende mogelijkheden voor uitstapjes in de omgeving. De wegen zijn in goede conditie en dat maakt Amman een prima uitvalsbasis voor de directe omgeving. Drie high lights die je makkelijk vanuit Amman kunt bereiken zijn Jerash, de verschillende woestijnkastelen en de Dode Zee.

Amman – Jerash

De stad Jerash in het noorden van het land is een door zand omringde historische bezienswaardigheid. Tussen deze Romeinse overblijfselen doolden we met gemak een paar uur rond. De details op de zuilen, de omvang van de duizelingwekkende theaters: alles is zo goed bewaard gebleven in het woestijnklimaat dat je maar moeilijk kunt geloven dat deze beschaving al eeuwen niet meer is.

Jerash blog Jordanie

Op de weg terug naar Amman stopten we nog even bij het woestijnkasteel Qasr Kharana. Het gebouw doet van buitenaf denken aan de middeleeuwse kastelen van Europa. Waar dit ‘kasteel’ precies voor diende is nog steeds niet helemaal duidelijk.

tip woestijnkasteel Jordanie

Amman – Dode Zee

De volgende dag reden we vanuit Amman richting de Dode Zee. Dit meer met de bekende therapeutische werking vanwege de hoge concentratie mineralen ligt maar liefst 421 meter onder zeeniveau. Met elke stap in de richting van het meer voelde ik de aarde meer en meer gloeien en de temperatuur stijgen. Het maakte de lucht drukkend en zwaar, mijn huid tintelde. Dus snel dobberen in het zoute water en daarna insmeren met de koele modder.

Dode Zee tip blog

Daarna maakten we weer een aantal culture stops langs de desert castles. Zoals Qasr al Harana, een fort dat waarschijnlijk werd gebruikt als toevluchtsoord voor rondtrekkende karavaans en bedoeïenen. Vlakbij vind je Qusayr Amra: een paleisje met badhuis en eeuwenoude fresco’s.

desert castle

Op weg naar Petra

Na de high lights rondom Amman was het voor ons tijd om op weg te gaan naar de meest bekende bezienswaardigheid van Jordanië en één van de wereldwonderen: Petra. Op weg naar Petra kwamen we verschillende plekken tegen die je niet wilt missen.

Mount Nebo

Stop bijvoorbeeld even bij Mount Nebo. Hier zou Mozes het beloofde land (Jeruzalem) hebben gezien en op deze berg is hij gestorven. Een prachtig uitkijkpunt over de onrustige vallei.

Mount Nebo Jordani

Madaba

Prima plek voor een lunchstop is Madaba. Een kleine plaats bekend om de eeuwenoude mozaïek in de Sint Georg kerk. Uniek omdat het een christelijk stadje in een verder volledig islamitisch land is. De mozaïek op de vloer van de kerk is naar verluid een van de eerste plattegronden van deze omgeving.

madaba1        madaba2

King’s Highway

De spreuk: ‘Het gaat niet om de bestemming, maar om de reis.’ kan zomaar geïnspireerd zijn door de King’s Highway. De weg die vernoemd is naar de geliefde koning Hoessein is een ervaring an sich. Kringelend en slingerend omhoog en weer omlaag zie je steeds weer nieuwe intense vergezichten.

Kings Highway jordanie blog

Little Petra

Toen wij na al die tussenstops aankwamen in het stadje vlakbij Petra was er te weinig tijd om direct het wereldwonder in te duiken. Maar voor Little Petra was er tijd genoeg. Gelukkig maar! Een bijzonder fijn voorproefje van wat er de volgende dag te wachten staat. Little Petra is kleiner en heerlijk rustig. Met de ondergaande zon op de achtergrond liep ik op blote voeten door het afkoelende zand tussen de uit steen gehakte kunstwerken. Ik voelde me bijna een -ietwat verwaaide- bedoeïene.

Petra: een wereldwonder

Met recht een wereldwonder. Op de eerste plaats omdat het zolang onontdekt is gebleven. De koninklijke schatkamer, het klooster bovenaan het oplopende wandelpad en de vele koningsgraven zijn spectaculaire sights. Wat ik even bijzonder vond: de vele kleuren van de rotsen, de door de tijd gevormde kraters, uithollingen en aparte vormen.  Kunstwerken die alleen de natuur kan maken.

petra4 petra3 petra1 - kopie petra

Wadi rum

Vanuit Petra reden we door naar een van de bedoeïenen tentenkampen in de Wadi Rum woestijn (die van Lawrence of Arabia). De natuur. Ik ben een van de grootste fans. Vraag me niet waarom. De stenen bouwsels van Petra zijn natuurlijk prachtig, maar in de Wadi Rum gaat mijn hart echt sneller kloppen. Een landschap van stilte, zacht warm zand en de in de ondergaande zon verkleurende rotsblokken maken meer indruk op mij dan welke stad of door de mens gemaakte bouwwerken dan ook.

wadirum desert

Aqaba

Op het moment dat er aan de woestijn geen einde leek te komen, was daar ineens Aqaba. Vanuit de Wadi Rum zakten we helemaal naar het zuidelijke kustplaatsje voor een verkoelende duik. Aqaba is een bijzondere vakantiebestemming: veel Saudi’s vieren hier vakantie, dus in bikini aan het strand is niet gewenst. Wel kun je een boot huren en daar vrij in je zwempak ronddartelen op de boot en in het water.

aqaba2 aqabaaqaba3

Eindpunt: Amman

En toen…was het tijd voor de terugreis met als eerste stop Amman. Hoe je een dag in de Jordaanse hoofdstad het beste kunt doorbrengen, lees je in Amman in 1 dag.

 

Advertisements

3 Comments

  1. Pingback: Bye! Mei 2015 | Not by the travel book

  2. Pingback: Bucketlist #3: vliegend door de woestijn | Not by the travel book

  3. Pingback: 10 redenen voor een reis naar Oman | Not by the travel book

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s