Reistips, Zuid-Amerika
Comments 2

Top sights van Suriname

Top sights Suriname

Suriname. Het was mijn eerste echte reisland. Soms zie ik mezelf nog zo op pad gaan, op mijn opoefiets aan de linkerkant van de af en toe hysterisch drukke Kwattaweg richting de redactie van De Ware Tijd. In vijf maanden heb ik allerlei mooie uithoeken van Switi Sranang gezien, mede dankzij mijn tijd op de krantenredactie. Dit zijn de vijf mooiste bezienswaardigheden van Suriname:

1. Voltzberg en de Raleighvallen

Raleighvallen Suriname reisblog

Raleighvallen

Een reis naar Suriname is niet compleet zonder een bezoek aan het binnenland. Het regenwoud in al zijn rauwheid. Zonder toeristische luxe, maar met korjalen als primair vervoersmiddel en een kapmes om je eigen weg te banen. Ga, als je de tijd hebt, voor een iets langere trip naar de Raleighvallen. Niet zo drukbezocht als Brownsberg en na iedere bocht in de rivier wil je weer een nieuwe foto maken vanuit de korjaal. De watervallen klein maar prachtig. Ook de beklimming van de Voltzberg, een enorme granieten pilaar in het midden van het regenwoud, is een unieke belevenis, net als de tocht door het ongerepte woud ernaartoe!

Voltzberg Suriname blog

Voltzberg

2. Brokopondostuwmeer

Stuwmeer gezien vanaf Brownsberg

Stuwmeer vanaf Brownsberg

Dit kunstmatig ontstane meer is even groot als de provincie Utrecht. Bijzonder zijn de kale, dode boomtoppen die boven het wateroppervlakte uitsteken. Alsof je een waterkerkhof betreedt. Combineer een vaartochtje over het stuwmeer met een relaxte overnachtiging op één van de kleine eilandjes zoals Tonka-eiland. Verwacht geen luxe resort, maar een basic hutje met vleermuizen en gekko’s. ’s Avonds staat je eigen gevangen piranha op het menu.

stuwmeer

 

3. Paramaribo

Fort Zeelandia

Fort Zeelandia

Een heerlijk relaxte hoofdstad met dorps karakter en invloeden vanuit de hele wereld. Lees hier hoe je alles haalt uit één dag Paramaribo. Dit is een stad waar de synagoge en moskee naast elkaar staan. Veel bezienswaarsdigheden, zoals Fort Zeelandia, de waterkant, de centrale markt, de palmentuin, het paleis, de kathedraal en veel, veel meer. Genoeg sightseeing gedaan? Doe als de locals: lekker eten, beetje hangen bij het water. No spang!

4. Galibi

Galibi, foto: natgeofoto.nl

Galibi, foto: natgeofoto.nl

Ga je tussen februari en augustus naar Suriname, neem dan Galibi op in je programma. In deze periode heb je grote kans hier reuzenschildpadden zien die hun eieren komen leggen in het zand in het noordoosten van het land.

5. Blanche Marie watervallen

blnache marie2 Blanche Marie

De Blanche Marie watervallen zijn de grootste watervallen van het land. Zeker net na de regentijd zijn deze brede vallen op hun spectaculairst (foto rechts is duidelijk de droge tijd ;)). Ook de tocht vanuit Paramaribo ernaartoe en de omgeving rondom het nabij gelegen dorpje Apoera zijn de moeite van de trip meer dan waard: je zit middenin het regenwoud en waar je overdag vele vogelsoorten hoort fluiten, zingen en tjipen, nemen ’s avonds de brulapen en vleermuizen het over.

Around blanche marie Suriname Blanche marie trip Suriname blog

 

Meer te doen in Suriname

Dagtripjes, bezienswaardigheden en ander leuks dat je zeker moet doen tijdens je verblijf in Switi Sranan:

Frederiksdorp & dolfijnen spotten

Frederiksdorp Suriname

Kom meer te weten over het vroegere plantageleven en bezoek een oude, volledig gerestaureerde plantage. Deze trip wordt vaak gecombineerd met een vaartochtje op de Surinamerivier. Met een beetje mazzel spot je dolfijnen!

Feestdag in Suriname

Probeer een feestdag mee te pakken in Suriname, zoals Keti Koti op 1 juli, Onafhankelijkheidsdag op 25 november of Owru Yari op 31 december. Surinamers weten hoe je een gezellig feestje kunt vieren!

Roti

Een van de redenen waarom de Surinaamse feestdagen een groot feest zijn, is het heerlijke eten. De Surinaamse keuken is prijzenswaardig. Wat je echt moet, ja moet, doen in Suriname is roti eten. De beste haal je bij Chris’ Rotishop aan de Kwattaweg. Andere gerechten die je hier geproefd moet hebben: pom, pastei, bakkeljauw, bara, Surinaamse bami, moksi alesi en BB&R.

In de hangmat

White Beach Suriname

White beach

De vibe in het land voelt Caribisch. Alleen…een echt zandstrand ontbreekt. Een modderige walkant scheidt de oceaan van het land. Gelukkig zijn er wel een aantal plekken waar je heerlijk kunt relaxen aan het water. Koop een hangmat in de stad, haal onderweg nog wat lekkers en strijk neer bij Cola Kreek voor een puur natuur ervaring met roestbruin (vandaar ‘cola’) kreekwater of ga naar het kunstmatige zandstrand White Beach voor een hageltjewit strand.

Advertisements

2 Comments

  1. Pingback: 5x lekker eten in Paramaribo | Not by the travel book

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s