Afrika & Midden-Oosten
Comments 3

De mooiste plekken van Namibië

mooiste plekken van Namibie

Dit is vast niet het eerste land waar je aan denkt als iemand Afrika! roept. Vanaf nu moet je dat echt gaan doen (echt!). Namibië is een land van uitersten. Niet alleen het landschap en de vele woestijnvormen, maar ook de temperatuur en de bevolking kunnen per plaats enorm verschillen. Dit alles tref je te midden van rustige, stille straten met onsubtiele hints naar het Duitse, koloniale verleden. Tot nu toe weten vooral Duitse pensionado’s dit land goed te vinden. En dat is eigenlijk zonde. Daarom de tien mooiste plekken van Namibië:

Fish river canyon

Fish River Canyon Namibia

In het warme zuiden, vlakbij de grens met Zuid-Afrika, vind je de op een na grootste canyon ter wereld. Inderdaad, na de Grand van Amerika. Tussen spectaculaire rotsformaties rijd je in een paar uur vanaf Keetmanshoop naar de canyon. Eenmaal aangekomen op de drempel van de diepte kun je naar de verschillende uitkijkpunten wandelen, of genieten op het centrale uitkijkpunt van de immense diepte. Op de heen- of terugweg spot je misschien nog struisvogels, gemsbokken en later op de dag kun je tussen de rotsen wel eens een slang of twee tegenkomen.

Sossusvlei

Rode zandduinen van Sossusvlei Namibia

Je kent de plaatjes misschien wel. Rood zand, witte vleis,  donkerdorre bomen en een intens blauwe hemel maken een bijzonder kleurenpalet af. Een foto van de Sossusvlei in de Namib woestijn kan gewoon niet mislukken. Ga vroeg op pad, liefst zodra de poort van het park opengaat (of kampeer in het park) om de mooie, lange schaduwen van de opkomende zon over de rode heuvels te zien dansen. Je vermaakt je met gemak een hele dag: wandelen, rondrijden (4×4) en sandboarden.

Etosha NP

Luipaard in EtoshaVia de hoofdentree rijd je nog een stuk naar het eerste kamp in het park. Het kamp Okaukuejo ligt pal naast een grote waterpoel. Het was onze eerste kennismaking met het wild in Etosha. Ga je verder het park in, dan heb je geen 4×4 nodig, wel geduld.  De wegen zijn niet bedoeld om hard over te rijden en een lekke band zit soms in een klein scherp kiezeltje. Gelukkig is snelheid niet nodig: geniet bij een van de vele waterpoelen van het vele wild dat hier samenkomt en de uitgestrekte (zout)vlaktes. De rust en stilte krijg je er zo bij.

Luderitz

Ludertiz NamibieBizar. Een ander woord heb ik niet voor het Duitsige, mistige stadje aan de Afrikaanse kust. Luderitz is de uitvalsbasis voor een bezoek aan het verlaten en even vreemde mijnstadje Kolmanskop. Om in Luderitz te komen rijd je in een paar uur dwars door de Namib desert, een fantastische rit.

Schiereiland bij LuderitzOok de moeite waard als je in Luderitz bent: een rondrit over het nabijgelegen schiereiland. Grote kans dat niemand tegenkomt in dit desolate maanachtige landschap. Met een beetje geluk spot je pinguïns, robben, flamingo’s, dolfijnen en verschillende antilopesoorten.

Kolmanskop

kolmanskop blog

Ben je op weg naar Luderitz, stop dan even bij het openluchtmuseum Kolmanskop. Ooit een genoeglijk dorp met ziekenhuis en een verenigingsgebouw, nu een verlaten mijnstadje. Hier kun je de jaren 50 van de vorige eeuw nog bijna proeven. Bijna, want Kolmanskop wordt langzaam verzwolgen door het zand van de woestijn. De ziekenhuiszalen vol zand en verlaten woningen leveren bijzondere foto’s op.

Swakopmund

swakopmund blogEen Europees stadje aan de Atlantische oceaan op Afrikaans grondgebied. Swakopmund is op z’n zachtst gezegd een aparte plek. Het centrum is piekfijn, net als de koffiebarretjes en internationaal georiënteerde restaurantjes (Duits, Italiaans etc.). Ook fijn: de excursiemogelijkheden zijn eindeloos. Quad-rijden, skydiven, sandboarden, walvissen spotten…

Twyfelfonteyn

twyfelfonteyn blogRijd je vanaf Swakopmund omhoog, dan klimmen de temperatuur en de rotsformaties mee naar boven. De zandduinen veranderen in een rotsachtig woestijnlandschap. Droger en roder. Het deed me een beetje denken aan de zuidelijke staten van Amerika (hoewel ik daar nog niet ben geweest maar uiteraard wel de foto’s van ken). Veel campgrounds middenin de natuur van waaruit je de bezienswaardigheden kunt bezoeken. Hoogtepunt zijn de duizenden jaren oude rock engravings van de San. Maar ook kun je hier sprookjesachtige natuurverschijnselen bewonderen zoals het versteende woud, orgelpijprotsen en de verbrande berg.

Caprivistrip

caprivi blogAls je de Caprivistrip inrijdt, is alles anders. De smalle landstrook verschilt in veel opzichten van de rest van Namibië. Deze cultuurwisseling is bijzonder om vanuit je auto mee te maken, ineens rijd je door een heel ander land, zo lijkt het. Op deze kleine landstrook concentreert het leven zich langs de wegen. De huizen zijn van klei en stro. Vee scharrelt lang of op het asfalt, mensen kijken je nog lang na. De straten zijn drukker, het tempo ligt lager. In combinatie met een bezoek aan de Mahango-rivier waar je nijlpaarden en olifanten kunt zien, is de Caprivi-strook zeker de moeite waard!

Skeleton coast

Skeleton Coast pixshark.comFoto: Pixshark 

Opnieuw een landschap zoals geen andere in het land. Het mistige Skeleton coast dankt haar naam aan de vele schepen die hier strandden en voor de kust zonken. Je kunt in dit ruige landschap zeehonden spotten en hiken door het natuurpark.

Naukluft NP

Op weg naar NaukluftNaukluft National Park is een feest om doorheen te rijden vanaf Sossusvlei op weg naar Swakopmund. Hoge bergen rijzen op vanaf de gravelvlakten, je rijdt door smalle bergpassen al slingerend omhoog en weer naar beneden. Helaas hebben wij heen tijd gehad om een dag de Naukluft mountains te bezoeken, maar na een autorit van een paar uur door dit gebied kan ik dat ook ongezien aan iedereen aanraden. In de Lonely Planet vind je de een aantal mooie wandeltochten.

Meer lezen over Namibië:

Advertisements

3 Comments

  1. Pingback: Wat links rijden lastig maakt | Not by the travel book

  2. Pingback: Van NP naar NP: route door Kenia en Tanzania | Not by the travel book

  3. Pingback: De reisblogs van de week - #8 - Reis Blog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s