Azie & Oceanie, Europa, Reistips
Comments 4

10 redenen voor een citytrip naar Istanbul

Istanbul

Een van de leukste stedentrips die ik ooit heb gemaakt, was naar Istanbul. Wat is daar veel moois te zien! Deze Turkse stad ligt letterlijk tussen Europa en Azië in. En die samensmelting komt overal in terug. Zin in een citytrip naar deze misschien iets minder voor de hand liggende bestemming? Check deze 3 minder bekende en 7 bekende highlights van Istanbul:

1. Galata & de Galatabrug

De Galatabrug levert elk moment van de dag een leuk plaatje op. Vissers staan zij aan zij opgesteld, geduldig wachtend tot ‘ze’ bijten. Achter iedere visser staat een emmertje met de laatste vangst. Loop je de brug over dan kom je –niet geheel verrassend- in de wijk Galata. Een stadsdeel van Istanbul waar het minder druk is, en je heerlijk kunt dwalen door smalle straatjes.

Galatabrug Galata Istanbul

2. Galatatoren

Niet te missen als je in Galata bent. Alle wegen lijken naar de oude toren te leiden. De toren zelf is niet huge, maar door zijn ligging hogerop in de wijk heb je bovenin toch een mooi uitzicht over het Europese en Aziatische deel van Istanbul (als je op de smalle houten uitbouw durft te staan). Ook fijn, er is een lift!

Galatatoren Istanbul

3. Eyüp

Weinig toeristen bezoeken deze wijk, want minder bezienswaardigheden. Wel een aanrader! Eyüp is erg leuk om doorheen te wandelen. Of liever gezegd: te sporten. De weg gaat nogal omhoog. En als je dan toch al met die workout bezig bent, loop dan nog wat verder door. Op een indrukwekkende begraafplaats op de heuvel ligt het graf van Eyüp zelf, de compagnon van Mohammed en daarom een bedevaartsoord voor moslims.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Roos op begraafplaats Eyup

En natuurlijk de alom bekende highlights:

4. Topkapi paleis

Ooit een aardig optrekje van de Ottomaanse sultan. Nu is het Topkapi paleis een museum waar je met gemak een ochtend (of hele dag als je rustig aan doet) kunt rondstruinen van hof naar hof.  En wat een uitzicht over de Bosporus!

Topkapi paleis IstanbulReistip Istanbul

5. Hagia Sofia

Kerk wordt moskee, wordt kerk en nu toch weer een moskee. Gigantisch qua omvang, net als rij wachtenden. En toch de moeite waard!

Moskee agia Sofia

6. Blauwe moskee (Sultan Ahmet moskee)

Dankt zijn naam aan de vele blauwe tegeltjes aan de binnenkant. Indrukwekkend gebouw, pal tegenover de Hagia Sofia.

Blauwe moskee Istanbul

7. Basilica Cisterne

Ingeklemd tussen de twee moskeeën hierboven vindt je de ingang tot dit ondergrondse eeuwenoude waterreservoir. Heerlijk koel, donker en bijzonder om doorheen te lopen! Als je goed kijkt, vindt je ook nog het gezicht van Medusa terug in één van de pilaren.

Reistip Basilica Cisterne

8. Suleymaniye moskee

Nog zo’n mooie moskee. Het middaggebed was net van start gegaan, vandaar dit ‘om het hoekje van de deur’ kiekje. Zelfs tot op de buitenplaats voor met mensen die op de oproep voor het gebed zijn afgekomen.

Moskee Istanbul

9. Grand Bazaar

Genoeg moskeeën gezien? Dan schiet je ‘even’ de grand bazaar in voor een leuk souvenirtje, enorm wandkleed, neppe Nikes of een lekker kopje Turkse appelthee.

Grand Bazar Istanbul

10. Taksimplein

De uitvalsbasis voor een middagje shoppen. Aan dit plein grenzen de grotere winkelstraten, rijdt het bekende rode trammetje langs en vind je in het midden het Cumhuriyet Anıtı-standbeeld.

Taksimplein Istanbul

Meer tips Istanbul:

 • Transavia biedt goedkope vliegreizen van Amsterdam naar Istanbul voor een stedentripje.
 • Meer info over een citytrip naar Istanbul of Turkije in algemeen? Check het officiele toeristenportal Go Turkey
Advertisements

4 Comments

 1. Pingback: Reisinspiratie #3 -Marcella Molenaar

 2. Ik ben een paar keer in Istanbul geweest inmiddels en vind het een heerlijke stad met eigenlijk ook wel die maffe tegenstelling tussen westers en oosters… En dat ondergrondse waterreservoir vond ik ook zo prachtig!

  Like

  • Echt een heel fijne stad! Wat gaaf dat je er al een paar keer bent geweest. Ben benieuwd naar jouw ervaringen en tips! (heb al even bij jouw citytrips gespiekt, maar kon Istanbul nog niet vinden)

   Like

 3. Pingback: Plog: een weekend in Berlijn | Not by the travel book

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s