Noord-Amerika, Reistips
Comments 3

De beste manier om Cuba te ervaren

Car in Trinidad, Cuba

…is in een casa particular! In andere landen ‘home stay’ genoemd, maar Cuba geeft daar natuurlijk een eigen draai aan. Vergeet de door de staat gerunde hotels en overnacht eens (of vaker) bij Cubanen thuis.

Oké, ik moet toegeven, het was best spannend toen we binnenstapten bij de eerste particulares in Trinidad. Was dit niet een beetje ongemakkelijk, zo bij mensen die je nu voor het eerst ontmoette? Nee dus! In totaal hebben we in drie plaatsen meerdere nachten bij Cubanen thuis overnacht. Alledrie keer een aanrader.  Je krijgt een eigen kamer of eigen gedeelte van het huis. Met eigen badkamer. De ruimten zijn ontzettend schoon, soms qua inrichting een tikje oubollig maar altijd knus. Je kunt voor een kleine vergoeding avondeten ‘bestellen’ die om de afgesproken tijd in enorme hoeveelheden vers voor je wordt bereid door de eigenaren. Het ontbijt is inbegrepen en iedere dag geef je door waar je trek in hebt. En hoe laat je aan tafel wenst te schuiven. Hoe luxe!

De drie particulares waar wij hebben overnacht hebben we vanuit Nederland geboekt. Tip: wees voorzichtig als je ter plekke getipt wordt door Cubanen op straat, die je vervolgens nogal dwingend in de richting van de ‘allerbeste particular’ willen sturen. Meestal zijn dit niet de beste plekjes. Tip: neem een Spaans woordenboekje mee of leer een paar basiswoordjes. Weinig Cubanen spreken Engels!

3x casa particular in Cuba:
1. Hostal La Milagrosa – Trinidad

Mila en Buri runnen deze fijne oase vlakbij het centrum van Trinidad met een grote glimlach.  Een schone en ruime kamer, heerlijk eten (ga voor de kreeft!) op het kleurrijke terras bovenop het huis en Mila regelt binnen no time de beste tripjes in de omgeving, zoals paardrijden.

Hostal La Milagrosa, Cuba

La Milagrosa

2. Villa Mardu – Las Terazzas

Hosteltip Cuba Las Terazzas

Tegen de heuvels van Pinar del Rio ligt casa particular Villa Mardu. Moeilijk te vinden online, maar eenvoudig te boeken via hotel Moka. De eigenaar is een krasse man in de negentig die graag de traditionele Cubaanse koffie voor je maakt. De kamer is ruim en bijzonder: er groeit een boom dwars door de muur!

 Hosteltip Villa Mardu Cuba

 Villa Mardu

3. Villa Crystal – Vinales

Een eigen bungalow in de tuin van Francisco en zijn vrouw. Naast een hapje eten, een koud biertje en hulp bij het boeken van dagtripjes, kun je Francisco ook om muziekadvies vragen. Hij weet naar welke Cubaanse muziek je moet luisteren en geeft graag een zelfgebrande cd mee.

 Hosteltip Vinales, Cuba

 

Villa Crystal


Meer over Cuba:

Advertisements

3 Comments

  1. Pingback: Een klein beetje Cuba | Not by the travel book

  2. Pingback: Cuba’s hidden gem | Not by the travel book

  3. Pingback: Plog: kleuren van Trinidad | Not by the travel book

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s