Noord-Amerika, Reistips
Comments 5

Waarom je NU naar Cuba moet

Autopista in Cuba

Obama heeft de bom gedropt. Figuurlijk dan. Hij gaat het handelsembargo onder de loep nemen. Wat het doet voor de economie, daar waag ik me hier niet aan. Ik denk wel aan de arme reiziger die Cuba hoog op het verlanglijstje heeft staan, maar het er nog niet van heeft laten komen. Want met het opheffen van het embargo zal Cuba nooit meer hetzelfde zijn. Waarom je NU naar Cuba moet gaan.

Rust op de Autopista
Een land gevangen in het verleden, waar vind je dat nog? Eigenlijk een zeer specifiek verleden, het Cuba van de jaren ’50-’60. De snelweg van Cuba, de ‘Autopista’ is nu nog een oase van rust omdat de kleurrijke oldtimers veel in de garage staan en de goedkope Aziatische auto’s vaak alleen door toeristen worden bestuurd.

Oldtimers
De klassieke auto’s van toen zíjn Cuba. Havana staat nu nog vol met de kleurrijke oldtimers. Van veraf een glimmende jaren ’50 bolide, van dichtbij een oude rammelbak vol deuken en krassen die regelmatig een zwarte roetwolk uitstoot. En toch. Een Kia is het gewoon niet.

Géén gele M
In Cuba is geen reden voor reclame. Alles is van iedereen, of eigenlijk: van de staat. Als Obama’s plan doorgang vindt, kan het daar ook mee afgelopen zijn. Worden de borden langs de weg met socialistische boodschappen straks vervangen door een gele M? Elke keer als ik in een niet-westers land een gele M zie, huil ik een beetje van binnen (om vervolgens na vier dagen jungle toch een McChicken te bestellen). Hypocriet, I know.

Casa particulares & paladares
Het evenwicht is nu nog simpel: hotels zijn van de staat en particulieren runnen casa particulares. Hetzelfde voor eetgelegenheden: eten doe je in het staatsrestaurant of in een paladar bij de Cubanen thuis. Anders gezegd: als je goed wilt eten eten, en super service, schone kamers en een portie Cubaanse hartelijkheid wilt krijgen, dan ga je naar de Cubanen zelf en niet naar de staat. Zouden zij het nog redden tussen commerciële, buitenlandse hotelketens?

Daarom, lieve mensen, ga naar Cuba. NU. Stop met uitstellen, laat alles vallen en pak de trein naar Schiphol. Een nieuwe baan vind je altijd wel weer. Fidels Cuba en een kijkje in de jaren ’60 straks nooit meer.

PRAKTISCHE INFO:
Beste reistijd: november t/m april. November is droog, warm en minder toeristen.
Oppassen voor: orkaanseizoen augustus – september

Meer zien & lezen over Cuba:

Advertisements

5 Comments

  1. Pingback: De beste manier om Cuba te ervaren | Not by the travel book

  2. Pingback: Een klein beetje Cuba | Not by the travel book

  3. Pingback: Cuba’s hidden gem | Not by the travel book

  4. Pingback: Plog: kleuren van Trinidad | Not by the travel book

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s